Welkom
 

Op deze website is informatie te vinden over de families Vos en Voss uit het gebied dat bekend staat als de Gelderse Poort. De familie Vos kwam oorspronkelijk (16e eeuw) uit de Duffelt, woonde vooral in de dorpen Niel en Ooij en verhuisde in de 18e eeuw naar de Over-Betuwe. Daar woonden zij in eerste instantie in de dorpen Bemmel en Angeren, later vooral in Gendt, Driel en Elst.

De niet-verwante familie Voss daarentegen, kwam oorspronkelijk (17e eeuw) uit Aerdt en is daar eeuwenlang blijven wonen. Een nazaat van deze familie verhuisde naar het Kleefse Zyfflich en zorgde daar voor een uitgebreid nageslacht.

Beide genealogieën worden regelmatig aangevuld. Naast deze twee genealogieën zijn tevens enkele (fragmentl-)genealogieën opgenomen van aanverwante families, die ook in de Duffelt en Over-Betuwe woonden, zoals de families Holterman, Sondach, Duim, van Steen en Coerwinkel.

De website bevat bovendien een groot aantal transcripties van 17e en 18e eeuwse bronnen, voornamelijk uit het Oud-Rechtelijk Archief van de Heerlijkheid Gendt-en-Erlecom, van de Heerlijkheid Ooij-en-Persingen en van 't Ooijse Rijk. Laatstgenoemde maakte deel uit van het Rijk van Nijmegen. Ook deze transcripties worden regelmatig aangevuld.

In de loop van 2017 is deze website onverwachts offline gegaan, daarbij zijn een aantal van de door John Vos gepubliceerde bronnen verloren. De genealogiën zijn gelukkig wel intact gebleven.

Vanwege verwachtschap met het geslacht Van Huykelom van de Pas en het belang van het door John Vos verrichte onderzoek is deze website opnieuw online geplaatst door de Stichting Familie van Huykelom van de Pas.

De website is in zijn oorspronkelijke versie behouden, met uitzondering van het toegevoegde 'fotoboek'. In tegenstelling tot het fotoboek wordt de website niet meer geupdate.

   
 

Reageren?
Stuur een e-mail via 'contact' of laat een berichtje achter in het gastenboekNieuws

  NIEUWE TRANSCRIPTIES

Met ingang van 8 april 2010 zijn nieuwe transcripties beschikbaar onder "bronnen". Het betreft transcripties van het Oud Rechtelijk Archief van Gendt-en-Erlecom over de periode 1681-1721. In totaal staan meer dan 200 acten uit het Dagelijks Signaat en het Protocol van Bezwaar van de Heerlijkheid Gent-en-Erlecom op deze site ter inzage.

 

© John Vos 2013-2017. Beheerd door Stichting Familie van Huykelom van de Pas 2019.